Hopp til hovedinnhold

Trondheims egen studenthumanist

Emma Skjølberg er til stede for studentene på NTNU, som studenthumanist. – Jeg tror at jeg vil dekke et behov, sier hun.
Nyheter

Studenthumanisten er en samtalepartner som studenter kan avtale tid med. Tilbudet er åpent for alle, uavhengig av tro og livssyn. Uansett om du har konkrete utfordringer, eller bare trenger noen å snakke med, så kan du som NTNU-student ta kontakt med Emma. 

Dialogen har en verdi i seg selv  

Da Emma hørte om tjenesten med studenthumanist slo det et lyn ned i henne.  
– Jeg tenkte med en gang at dette var noe for meg, sier hun. 

Emma er selv fra Trondheim, og har tidligere også vært student på NTNU. Ved hjelp av en mastergrad i filosofi og en videreutdanning innen filosofiske, etiske og eksistensielle dialoger har hun kommet frem til at dialogen er målet i seg selv.  

– Jeg ønsker å legge til rette for at mennesker kan få oppleve mer dialog i en hverdag som ofte er preget av hurtige interaksjoner. 

Det er viktig for Emma å kunne bidra i en hjelperrolle uten at hun representerer en utenforstående agenda. Ved å legge humanistiske verdier til grunn mener hun at forholdene er til stedet for en likeverdig dialog. 

emma-7804_1600px.jpgLikeverdig dialog: Tjenesten med studenthumanist er bygget på et prinsipp om at dialogen i seg selv har en verdi.

 

–  Å snakke sammen har verdi i seg selv. Presenterer man en løsning anerkjenner man samtidig at det finnes et problem. Det er nok krefter i samfunnet som vil at vi skal bli bedre på alt. Bli mer effektive, passe inn. Et dialogbasert samtaletilbud skaper rom for seg og sitt. Sammen kan man få utforske sider og gjøre refleksjoner som man kanskje hadde gått glipp av ellers, sier Emma. 

Det er mye som kan løses opp i bare ved å snakke om det. 

Et viktig tilbud til studentene 

I dag finnes det to studenthumanister i Norge. Lone Ellingvåg Knutsen var pioner, og holder til på Høgskulen i Volda. 

Man kan komme til samtalen med studenthumanisten med det man selv vil. Emma påpeker at man kan komme med vanskelige eller vonde tematikker, men også hvis man bare trenger å lufte tankene. Det kan være hverdagslige ting, eller temaer som ensomhet, relasjoner, kjærlighetssorg, utfordringer med å bo hjemmefra, og mestring av studiehverdagen.

Alle kan ha behov for å snakke med noen om ting som skjer i livet. Studietiden er et godt eksempel på en periode preget av mye nytt å forholde seg til, og kanskje den første muligheten for mange til å finne ut hvem man er uavhengig av sine foresatte. 

Emma tror studenter i dag forventer å kunne velge når det kommer til spørsmål rundt tro- og livssyn. 
– Jeg blir motivert av at jeg som studenthumanist er med å gjenspeile mangfoldet blant studentene.
 

Det er sentralt at studentene har et velferdstilbud de kan velge i.

Samtaletilbudet er, i likhet med studentprestenes, åpent for alle, uavhengig av tro- og livssyn. Det er en synkende grad av Norges befolkning som identifiserer seg som troende, dermed mener Emma at det er sentralt at studentene har et velferdstilbud de kan velge i. 
– I spørsmål rundt mening og hvordan vi mennesker skal forholde oss til hverandre blir livssyn ofte relevant. Da er det godt å kunne velge hvem man vil snakke med,
avslutter studenthumanisten.

 
Går du på NTNU, og kunne trengt noen å snakke med? Ta kontakt med Emma.