Hopp til hovedinnhold

– Jeg er nysgjerrig på mennesker

Dagfinn Ullestad tar imot mennesker til samtale i Agder. Han ønsker at terskelen for å ta kontakt skal være så lav som mulig. – Det lille er ofte veldig bra, sier han.
Nyheter Nyheter Agder

Tilbudet om Humanistisk livsveiledning vokser i Norge.

Det siste tilskuddet finner man i Agder. Dagfinn Ullestad er til stede for menneskene i Norges sørligste fylke, fra Risør til Flekkefjord. Selv har han bodd i så godt som alle landsdelene i vårt langstrakte land. Som barn reiste han mellom Norge og Kamerun. Den nå sekulære humanisten vokste opp som misjonærbarn og ble senere prest.

–  Jeg har gjort en lang personlig reise, som ikke er avsluttet. Jeg tror det er denne måten å betrakte meg selv på som gjør at jeg føler meg hjemme i eksistensielle samtaler, sier Dagfinn.

 

Vil bruke sin erfaring til å hjelpe andre

Dagfinn syns det er spennende å snakke med mennesker som står overfor en endring.

Dagfinn komprimert artikkelbilde speilvendt.jpgAlle har behov for å snakke med noen om livets små og store utfordringer. En humanistisk livsveileder er et medmenneske som vil hjelpe deg å forstå bedre hva som skjer i livet ditt.

– For meg er det ikke skremmende å utforske landskap og gjenkjenne situasjoner som handler om uro og smerte. Å kjenne på den typen følelser er litt av det livet handler om.

Dagfinn har fire barn, og forklarer at når han sier fire så er det fordi han og kona regner med et barn som de har mistet.

–  Å miste et barn er en dyrekjøpt erfaring. Når man opplever noe i livet som stikker dypt, får man også en mulighet til å bruke det i møtet med andre. Jeg forstår på et dypere plan når andre er i nærheten av samme tematikk.

Ullestad trekker frem at vi alle har erfaringer som er mer dyrekjøpte enn andre, og at det gir oss verktøy til å forstå på en annen måte enn hvis vi hadde vært uten den erfaringen.

 For meg er det ikke skremmende å utforske landskap og gjenkjenne situasjoner som handler om uro og smerte.

Til stede for folk der de er

Dagfinn har fast kontor i Kristiansand og kontorplass i Arendal. Der kan sørlendinger avtale en samtale med han, men Dagfinn er ikke bare livsveileder på kontoret.

– I dag kom jeg rett fra en samtale hjemme hos en kvinne. Det er også en mulighet å møtes på en kafé, gå tur, eller at jeg kommer hjem til folk hvis det er ønske om det. Tilbudet skal være til stede der folk er, ikke bare at de må reise til et kontor, sier han.

Dagfinn har ambisjoner om å få til ulike samtalemodeller.

– Å møtes til prat i mindre grupper knyttet til litteratur, turgåing, meditasjon eller annet er fine måter å være sammen på. Det hadde vært spennende å få til! Min erfaring tilsier at en del menn godt kan like å snakke om en tematikk mens de sitter rundt et bål. Så viser det seg at kvinner også kan trives like godt med dette, smiler Dagfinn.

Gjesten eier fortellingen og inviterer meg inn

Dagfinn Ullestad KRS.jpgStillingen til Dagfinn som livsveileder i Agder skal også rettes inn mot sykehus i regionen. Human-Etisk Forbund ønsker å få på plass flere sykehushumanister over hele Norge.
Opptatt av menneskemøter

Som livsveileder er man litt over gjennomsnittet interessert i andre mennesker. Dagfinn tror han har en styrke i sin evne til å være til stede i samtalen. Han er opptatt av å gå inn i historien uten å vurdere den.

–  Gjesten eier fortellingen og inviterer meg inn. Det trenger ikke være en stor eller vanskelig fortelling. Det kan være noe lite som man har tenkt på og som man ønsker å utforske mer. Det lille er ofte veldig bra, understreker Dagfinn.

Humanistisk livsveiledning er fortsatt et nytt tilbud i Norge. Tanken bak Dagfinns stilling er at han også etter hvert skal bidra inn mot sykehusene i regionen, som sykehushumanist. Dagfinn tror at veldig mange vil høre om Humanistisk livsveiledning i løpet av de neste årene.

– Jeg har stor tro på at kunnskapen om tilbudet vil spre seg, og det syns jeg er en spennende tanke, avslutter den ivrige livsveilederen.