Hopp til hovedinnhold

Frihet til å elske den man vil



Fortsatt gjøres forsøk på å begrense alles frihet til å elske den vi vil. Bli medlem, og vær med å kjempe for friheten til å elske.

Regnbuedugnad

Bømlo kommune heiste regnbueflagget på rådhuset for å støtte Storapride i nabokommunen Stord i 2019. Det ble for hard kost for noen: Partiet De Kristne (PDK) meldte kommunen til politiet, under dekke av «brudd på flaggloven».

Det er ikke første gang dette skjer. For eksempel fikk Rakkestad kommune hard medfart i mediene da de i 2018 vedtok at det ikke var lov å heise regnbueflagget utenfor rådhuset. Også da med henvisning til den norske flaggloven.

Hatkriminalitet rammer LHBT

Fortsatt kjempes kampen for å elske den man vil, både i Norge og i verden. I fjor offentliggjorde politiet en rapport som viser en massiv økning i hatkriminalitet. Siden 2015 er det registrert en økning på 66 prosent. 20 prosent av dette er hatkriminalitet rettet mot lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT).

I 1982 ble homofili fjernet som sykdomsdiagnose

Fem år etter at homoseksualitet ble fjernet fra lista over mentale forstyrrelser av Norsk Psykiatrisk Forening og ti år etter at homofili ble avkriminalisert etter norsk lov, strøk også Sosialdepartementet homofili som sykdomsdiagnose.

I 1978 garanterer Kirke- og undervisningsdepartementet full rettssikkerhet for åpne homofile lærere i skolen og året etter får homofile fulle rettigheter i Forsvaret.

I 1981 ble det innført straffevern for homofile, gjennom inkludering i det vi kjenner som «rasismeparagrafen». Norge var første land i verden som beskyttet homofile mot diskriminering gjennom lovverket.

Frihet til å velge

I mer enn 60 år har Human-Etisk Forbund kjempet for at alle skal ha frihet til å velge selv. Det har vi tenkt å fortsette med.

Bli medlem eller les mer om noen av kampene som er vunnet så langt: