Hopp til hovedinnhold

Darwin-dagen

På Darwin-dagen 12. februar feirer vi Charles Darwin, mannen bak evolusjonsteorien. Test deg selv med Darwin-quiz!
Høytider og merkedager

Charles Darwin ble født 12. februar 1809 i Shrewsbury i England. Darwin var naturforsker og geolog, og er mest kjent for å ha grunnlagt den moderne evolusjonsteorien.

I boka Artenes opprinnelse fra 1859 utviklet Darwin det vitenskapelige grunnlaget for evolusjonslæren slik vi kjenner den. Vitenskapen er i dag samstemt om at alle livsformer på jorda er resultat av en evolusjonsprosess som har pågått gjennom milliarder av år.

Darwin og humanismen

Humanismens menneskesyn er dypt influert av Darwins grunntanke om at vi som art er et resultat av naturens utvikling. Det betyr også at vi er ansvarlige for våre egne handlinger, uten inngripen fra noen gud eller andre overnaturlige makter. 

Darwins lære har vært svært betydningsfull, og han har først og fremst bidratt til å gjøre biologien til en presis vitenskap.

Darwin-dagen 2018 – arrangementer

Human-Etisk Forbund og forskjellige vitenskaps- og utdanningsinstitusjoner holder ofte arrangementer for å feire Darwin rundt 12. februar.

I 2018 kan du blant annet være med på Darwin-omvisning på Zoologisk museum i Oslo (søndag 11. februar), og på selve dagen inviterer Ullensaker-Nannestad lokallag til foredrag med Erik Tunstad på Jessheim.

Du kan se arrangementer over hele verden på nettsiden for International Darwin Day.

Test deg selv med Darwin-quiz

Hva kan du om Charles Darwin og hans arbeid? Test deg selv med en quiz!