Hopp til hovedinnhold

– Alle mennesker sitter på en interessant fortelling

Studentene i Oslo har fått et nytt lavterskel samtaletilbud. Else Werring (43) er en fremoverlent lytter. – Jeg er ikke den tilbakelente zen-buddhist munken som mange vil tenke på som en typisk samtalepartner. Jeg blir engasjert og ivrig og vifter med armene!
Nyheter

Tett på studentenes verden

For ikke mange måneder siden var Oslos nye studenthumanist, Else Werring, selv student ved Universitetet i Oslo. Der gjorde hun ferdig sin tredje mastergrad. Else har et langt liv med studier bak seg. Litteratur, filosofi og språk har opptatt henne, og det har ført til mange ulike jobber. Nå har hun, i følge seg selv, fått drømmejobben.

– Jeg føler meg nært på studentenes verden. Jeg er en grublete person som aldri helt har sluttet å undre meg. Derfor er dette en drømmejobb. Jeg får brukt fagene og erfaringen min på en livsnær og konkret måte.

Når Else skal beskrive seg selv bruker hun ordet motsetningsfylt. På den ene siden er hun spontan, skravlete og elsker Netflix og fjas. På den andre siden kan hun være tung, søkende og opptatt av døden. Likevel er åpenhet alltid et stikkkord for 43-åringen.

– Jeg lar meg engasjere i samtalen, noe som oppstår naturlig fordi jeg er veldig glad i og interessert i mennesker. Når studentene kommer for å ha en samtale med meg vil jeg derfor lytte meg åpent inn i hva de har å si.

Man kan aldri ødelegge noe ved å snakke om det. En samtale er aldri farlig.

Verdien av et lavterskeltilbud

Da Else ble ansatt for å samtale med studentene i Oslo ble hun Norges tredje studenthumanist. Fra før av har Human-Etisk Forbund ansatt Lone i Volda og Emma i Trondheim. Alle tre er en del av Human-Etisk Forbunds satsning på livsveiledning.

En studenthumanist er et medmenneske som kan hjelpe studenter å forstå bedre hva som skjer i livene deres. Det betyr at Oslos studenter kan komme for å snakke med Else både dersom de har opplevd noe vanskelig, eller hvis de bare vil lufte tankene. Else selv er opptatt av verdien i et lavterkseltilbud.

– Hvis du har et eller annet som du går og tenker mye på, og som du er alene om, så bare si det høyt til noen, til nesten hvem som helst. Jeg håper at jeg kan være denne "noen". Kanskje blir det lettere å komme til meg med noe som ikke er tenkt ferdig enda, enn å gå til en helseinstans og si «jeg har et problem».

Tjenesten med studenthumanist er et supplement til velferdstilbudet ved utdanningsinstitusjonen.
– Selv om min jobb ikke er å helbrede et helseproblem, så kan jeg godt snakke om et helseproblem, eller så kan vi sammen finne ut hvem man bør snakke med. Det er forebyggende å snakke sammen, og aldri farlig.

– Studentene kan velge litt om de vil komme til et kontor akkurat den dagen jeg har kontordag, eller om vi skal gå en tur ute. Vi kan ha digitale samtaler hvis noen vil ha det – jeg er fleksibel, understreker Else.

Kanskje blir det lettere å komme til meg med noe som ikke er tenkt ferdig enda, enn å gå til en helseinstans og si «jeg har et problem».

Else Werring ute.JPGStudenthumanist Else har jobbet som lektor i videregående skole, og drevet mye med filosofiske samtaler. Alt fra filosofi med barn til dødskafé og sorggrupper.

 

– Det eksistensielle feltet tilhører alle mennesker

For bare to år siden var studentprestene de eneste studentene kunne snakke med på campus, utenom behandlingsapparatet. Nå er studenthumanistene på full fremmarsj i Norge.

– Det er viktig med et bredt tilbud fordi vi lever i et pluralistisk samfunn. Det eksistensielle feltet tilhører alle mennesker. Alle mennesker sitter på en interessant fortelling. For meg er det ikke viktig at den personen som ber om en samtale definerer seg selv som humanist. Det som er verdifullt er mangfoldet i tilbudet.

Else har allerede startet i det små i tjenesten som studenthumanist. Etter sommeren får Else fast kontorplass en dag i uken på Universitetet i Oslo og to dager i uken på OsloMet.
– Vi må bare hive oss rundt og legge til rette for humanistiske samtaletjenester. Jeg tror at dette er et felt som kommer til å vokse enormt de neste 10 årene, smiler Else.

 

Oransje strek.jpg

Er du student i Oslo og ønsker å snakke med Else?

Hun kan nås på epost: else.werring@human.no eller telefon: 926 12 726