Hopp til hovedinnhold

Nyheter

Årets humanistprisvinner: – Jeg vil ikke skjule hvem jeg er

Nyheter Humanistprisen
Humanistprisen1.jpg
Josef Moradi (25) er ateist. Dette er grunnen til at han har flyktet fra Afghanistan, hvor han risikerer dødstraff for å ha forlatt islam. Norske myndigheter vil ikke gi Moradi oppholdstillatelse fordi de mener at han kan skjule livssynet sitt i hjemlandet. For årets humanistprisvinner er dette umulig.

Høringsuttalelse: Endringer i utlendingsloven m.m. utvidet bruk av biometri i utlendingssaker

Nyheter Høringer
bioteknologi-dna_pixabay-CC0.jpg
Human-Etisk Forbund ber om at personvernhensyn blir bedre ivaretatt i forslagene i det videre lovarbeidet. Etter vår mening bør departementet blant annet innhente særskilt vurdering fra Datatilsynet.

Støtt hjelpeorganisasjoner for religiøse utbrytere

Nyheter Uttalelser
humanisme tale.jpg
Mange møter vanskeligheter når de forlater sine trossamfunn. Noen familier nekter å ha med utbrytere å gjøre, og vennskap kan opphøre.

Trossamfunn må ikke få overta barnevern og skolefritidsordning

barn_klasserom.jpg
Human-Etisk Forbund ønsker gode tilbud til alle barn, der barna ikke blir delt inn på grunnlag av foreldrenes tro.

Humanistprisen til ulovlig flyktning

Josef Moradi, humanistprisen2019.jpg
Afghanske Josef Moradi søkte asyl i Norge fordi han som frafallen fra islam frykter for sitt liv i hjemlandet. Etter avvisning i UDI, UNE og tingretten, lever han nå i skjul. Ankesaken skal opp i lagmannsretten i april neste år. 

Høringssvar: politiattest for personer som er i kontakt med mindreårige

Nyheter Høringer
Konfirmantkurs i Arendal 2016 - lek på torget.
Human-Etisk Forbund er positive til et obligatorisk krav om politiattest for personer i frivillige organisasjoner som utfører oppgaver som innebærer et tillits- eller ansvarsforhold overfor barn, ungdom eller personer med utviklingshemming.

Homoterapi – vil Norge følge Tysklands kristendemokratiske eksempel?

Skrevet av Trond Enger - generalsekretær i Human-Etisk Forbund Nyheter Menneskeverd HEF i media
Trond-Enger_mai2018.jpg
I VGTVs serie «Homoterapi» ledet av Morten Hegseth, blir vi vitner til organisert religionsutøvelse på sitt mest destruktive. Bør såkalt «konverteringsterapi» forbys eller kan det forsvares av trosfriheten?

"Folkekirken" som nasjonens religiøse infrastruktur? Nei takk!

Skrevet av Bente Sandvik (Spesialrådgiver i Human-Etisk Forbund og nestleder i Stålsett-utvalget) Nyheter HEF i media
Bente Sandvig_4_breddebilde.jpg
Religion er kommet for å bli, slår biskop Atle Sommerfeldt fast. Samtidig peker de fleste pilene nedover når det gjelder oppslutning og deltakelse, så om religion er kommet for å bli, er det langt fra sikkert at den kan forvente å fylle en like stor del av våre felles rom, liv og fellesskap som tidligere. I hvert fall ikke religion i bestemt form entall.

Humanistisk livsveiledning

Nyheter Humanetikk Eksistens
To-generasjoner-i-dialog-HEF-00400.JPG
Av og til har vi mennesker behov for å snakke med noen om livets små og store utfordringer. Da kan det være på sin plass å oppsøke en livsveileder. En humanistisk livsveileder er et medmenneske som vil hjelpe deg med å forstå bedre hva som skjer i livet ditt.

I dialog med Indonesia om tros- og livssynsfrihet

Bente Sandvig_menneskerett_dialog_ indonesia.jpg
Norges menneskerettighetsdialog med Indonesia har pågått i nesten 20 år. Human-Etisk Forbund har lenge hatt en viktig rolle i den pågående samtalen om tros- og livssynsfrihet, da Indonesia fremdeles er et av verdens aller vanskeligste land å være ateist eller ikke-troende i.